Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 20:40 - Кедрови ядки - богати на витамини, ценно масло и много микроелементи
Автор: bilkite Категория: Забавление   
Прочетен: 2515 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2012 20:42



image   Кедрови ядки

Най-вероятно всички познават кедровите ядки. Малки, в плътна тъмнокафява черупка те крият много биологично активни вещества: витамини, ценно масло и много микроелементи. Човекът отдавна познава полезните свойства на тези семена. Още римските легионери са носили със себе си кедрови ядки в завоевателните походи по Европа, а небезизвестният персийски лекар Авицена (Ибн-Сина) ги споменава в своите медицински трактати. Кедровите ядки са се използвали отдавна от народната медицина при лекуване на различни заболявания, например хората, живеещи в Сибир, ги смятат за ефективно средство срещу отлагането на соли в организма. Натрошени на ситно, кедровите ядки, смесени с мед, са полезни за язва, както и при различни кожни болести. Постоянната употреба на кедрови ядки укрепва имунната система, повишава защитните сили на организма. Те винаги трябва да бъдат в дневния порцион за деца, тъй като влияят благотворно на умственото и физическо развитие. Кедровите ядки са необходими и по време на смяната на млечните зъби.

В 100 грама кедрови ядки се съдържа почти цялата дневна доза хранителни вещества за човека, например, витамини  (по принцип изречението не е хубаво да започна с “например”)  B1, В2, В3, В6, Е, РР. Наличието на витамин С в тях обаче, не е достатъчно. Освен витамини те включват въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза, скорбяла, декстрин, целулоза) и микро-и макроелементи (мед, магнезий, манган, силиций, ванадий, калий, фосфор, калций, никел, йод, желязо и др.). В състава на кедровите ядки влизат около 70% висококачествено масло, 17% белтъци, които включват  19 от най- важните аминокиселини. Съдържанието на калории в обелените ядки е 270 калории  на 100 грама .

През последните десетилетия кедрови ядки се използват широков готварството. Тези ядки са много вкусен деликатес, особено когато се задушат леко, при нагряване се засилва акцента на кедровото масло , вкусът им става по-ярък, а ароматът – по-изразителен. Кедровите ядки се добавят към салати, зеленчуци, риба и месни ястия. Но, разбира се, най-известното ястие с кедрови ядки е италиански сос "Песто". В Италия в него се слагат пиниоли – семена на бор пиния. Те са малко по-различни от кедровите ядки по консистенция  и имат по-деликатен вкус.

 

От кедровите ядки се произвежда „мляко за лице”, „каймак”, и даже „масло” от „каймак”, което е не по-зле от маслото, направено от краве мляко. Тези продукти се използват в сладкарството и  козметиката. След употребата на млекце или каймак, кожата става мека и гладка.

 

Източник: http://kedem.ru/glossary/nuts/20101018-pine-nuts/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bilkite
Категория: Забавление
Прочетен: 76255
Постинги: 16
Коментари: 7
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031